"Känn ingen sorg för mig Göteborg" var Håkan Hellströms debutalbum. Det spelades in på Kungssten Studios i Göteborg som drivs av Mattias Glavå, en av våra många duktiga musikproducenter.
Det som kännetecknar den här inspelningsstudion och gör den unik är att all inspelning görs med äldre analog teknik. Det ger ett helt unikt sound vid inspelning. Även om man har möjlighet att göra digitala inspelningar så kännetecknas det mesta i studion av äldre teknik.
Men den ökande användningen av digital teknik och användning av modern elektronik i samhället i allmänhet har visat sig bli ett problem för Kungssten Studios. Vid inspelning och mixning så har ofta störande missljud uppstått.
Den här typen av EMC problem har till stor del att göra med elsystemet som försörjer anläggningen. Störningen kan komma utifrån eller uppstå i den egna anläggningen. Mattias vände sig till Svensk Elmiljöteknik för att få hjälp att lösa problemet.
- Vi insåg att den här känsliga miljön krävde något extra, berättar Patrik Westlund, VD för Svensk Elmijöteknik.
-När vi besökte studion förstod vi att vi skulle behöva skapa en miljö med mycket låga elektriska och magnetiska fält och ett elsystem som kunde hantera störningar effektivt. Men hur gör man det utan omfattande ombyggnad? Vårt val av lösning blev ett system med balanserad spänningsmatning.
Med hjälp av "Netcleaner Split Phase" kunde det beftintliga elsystemet på 230 V konverteras till 2 x115 V. En Netcleaner Split Phase installerades direkt efter mätartavlan i lokalen. Den kan ge 25 Ampere ström i var och en av de tre faserna. Varje fas på sekundärsidan är utförd med balanserad spänningsmatning, det vill säga 2 x 115 V med mittpunktsjord. En av faserna försörjer själva mixerrummet med dess utrustning, en andra fas matar inspelningsrummet och den tredje fasen tar ”skräpström” som pentryt, larm, belysning mm.
Befintligt elnät konverterades till ett nät med balanserad spänningsmatning. Det är ett system med 115 V i både fas och nolla. Genom att exakt lika ström går i båda ledarna så kompenseras störningar och elektriska och magnetiska fält till ett nollvärde. Balanserad spänningsmatning är en konventionell teknik som bl a används i mikrofonkablar för att uppnå ströfrihet. Den används också i elnät där man vill begränsa EMC problem. I Kungsstens studio finns ingen direkt kontakt med matande elnät. Netcleaner utgör ett effektivt filter för yttre störningar att komma in i anläggningen. Skyddsjord erhåller man ur transformatorns nollpunkt.
Mattias berättar hur det har gått att installera det nya systemet.
-Transformatorn kunde vi gömma i väggen under elcentralen. Vi har fått installera en del nya gruppledningar, till inspelningsrum och mixerbord. Men mycket av de gamla kablarna används, till exempel till all belysning och pentry. Mycket blir lite annorlunda med Netcleaner i installationen. Mattias kommenterar just det: -Och det fattar jag ju inte riktigt det här med jorden, då att man inte har en egen jord .För vanligtvis vet jag när man har sett inspelningsstudior som har installationskrav och då brukar de ju dra ner en egen jord. Men med det här systemet så behöver jag inte det nej och det är också otroligt.
Vi frågar Mattias vilka problem han haft och om han har fått en bättre miljö? - Ja, till exempel gitarrer, elgitarrer och elbasar, sådant brummade, det var liksom som om någon släppte strängarna. Eller det här att man inte såg till att de var jordade, då var det också en massa störningar. Störande ljud kunde komma från lite av vare. Man kunde höra när kylskåpet i pentryt slog på. Om jag satt och mixade ner någonting så då vågade man liksom inte slå av och på lampor och sånt där, för att det kunde gå in och höras i inspelningen.
-Så hur är det i den nya installationen med balanserad spänningsmatning? -Ja men alltså, jag har ju en helt störningsfri studio. Jag har ju inga problem med gitarrförstärkare och basförstärkare, alla såna här grejer. Allting är tyst numera. Det finns ingen tillstymmelse till att det surrar och sådana här saker. Jag kan köra full volym på mina höga stora högtalare och det är bara liksom ett svagt brus som man hör.
-Har det blivit en ljudförbättring? -Det är omöjligt att svara på. Det är som ”hur långt är ett rep”, men ...att det är ju klart att det är. Det kan ju inte vara sämre i alla fall att ha en bättre renare el med mindre magnetfält. Det kan vara ett ”världskrig” utanför studion men jag hör inte det i min ”el” eller någonting annat. Allting är helt knäpptyst. Det kan nog inte bli bättre.
Vi på elmiljöteknik tror inte att Mattias känner någon "sorg i Göteborg" Mattias avslutar:
-Ju tystare det är ju mer utrymme finns det för ljuden man behöver, ljuden man vill ha. Det finns ingenting att tillägga mer än att det är tyst och det funkar alldeles utmärkt